h

Pekelder steun voor Comité 'Dicht het 65plusGat'

14 januari 2013

Pekelder steun voor Comité 'Dicht het 65plusGat'

Het nieuwe Comité Dicht het 65plusGat mobiliseert maatschappelijk verzet tegen de huidige kabinetsplannen. PvdA en VVD laten een grote groep ouderen in de kou staan door hen tot twee jaar aan inkomen te ontnemen. Als SP steunen wij het Comité volledig in deze strijd en roepen we iedereen op om mee in actie te komen.Hilda Molenaars (Pekela) van het comité gaf op de ledenvergadering een indrukwekkende presentatie.

Het 65PLUS-Gat ontstaat als inkomensverzekeringen op 65-jarige leeftijd stoppen en er aansluitend geen recht is op een AOW-uitkering. Dit gat zal de komende jaren oplopen van vele maanden tot wel twee jaar en vele tienduizenden mensen treffen. Het betekent een fors inkomensverlies omdat gedurende deze maanden er geen of weinig inkomen is.

De AOW-leeftijd stijgt vanaf dit jaar ieder jaar steeds verder. In 2013 gaat de AOW in vanaf 65 jaar en één maand, in 2018 bijvoorbeeld pas met 66. Sommige mensen hebben met verzekeraars of pensioenfondsen een regeling gesloten waarbij betalingen stoppen op het moment dat iemand 65 jaar wordt. Denk bijvoorbeeld aan een nabestaandenuitkering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als de AOW-leeftijd omhoog gaat zitten zij dus met een inkomensgat. Het 65plus-gat noemen wij dat. Zij missen maanden en zelfs meer dan een jaar hun inkomen.

SP-kamerlid Paul Ulenbelt: "De overbruggingsregeling zoals de PvdA en de VVD nu voorstellen is voor veel mensen geen oplossing. Door de inkomensgrens van 150% van het minimumloon kunnen grote groepen mensen hier geen gebruik van maken. Voor mensen met een private verzekering is er helemaal geen oplossing. Het gevolg is dat grote groepen mensen maanden of zelfs meer dan een jaar geen inkomen hebben."

Lees hier de oproep van het Comité Dicht het 65plusGat.

U bent hier