h

'Pekela niet kapot bezuinigen'

20 juni 2011

'Pekela niet kapot bezuinigen'

Willen we Pekela afbreken om de rechtse hobby's van het kabinet te financieren? Dat was de centrale vraag voor de SP fractie bij de algemene beschouwingen van vorige week.

'Sterke en strijdbare pekelders op de sociale werkplaatsen, in de zorg, in een uitkering en in loondienst worden op hun ziel getrapt en in hun portemonnee geraakt', stelt fractievoorzitter Pim Siegers. 'Wij blijven in het gemeentebestuur actief om de asociale plannen vanuit Den Haag zo sociaal mogelijk uit te voeren, maar wij gaan geen roofbouw plegen op de voorzieningen in ons dorp omdat korting op korting over de schutting komt', aldus de SP fractie. 'Wij vertikken het om burgemeester in oorlogstijd te blijven als bezuinigingen zich opstapelen, de bezuinigingen op de sociale werkplaatsen kunnen weleens de strop betekenen voor gemeenten in Oost- Groningen, dat is niet te bevatten'. 'Een rijk land waar nog steeds 10% van de rijkste Nederlanders 60% van het vermogen verdelen mag deze maatregelen niet voor haar rekening nemen.'

De SP fractie is akkoord gegaan met een eerste bezuinigingsronde. De kortingen op bijvoorbeeld muziekonderwijs en bibliotheken valt de SP fractie heel zwaar. 'Wel zijn we trots dat we niet bezuinigen op armoedebeleid, juist in deze tijd is dat onverantwoord', vindt Siegers. De SP fractie wees ook het voorstel af van de fractie van Samen voor Pekela om extra te bezuinigen op de brandweer en ook ziet het niets in het voorstel om te snijden in het budget voor de volkskredietbank. Het SP- voorstel om de raadsvergoedingen te versoberen werd al eerder door een meerderheid van de raad afgewezen. Het niet gebruik maken van de wachtgeldregeling door SP wethouder Hennie Hemmes leverde een meevaller op voor de gemeentekas.

    Lees hieronder de Algemene Beschouwingen van de SP. Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met Pim Siegers via psiegers@sp.nl of 06-38963417

Onze algemene beschouwingen beginnen altijd met een visie op het kabinetsbeleid en de staat van het land. Daar word de SP fractie niet vrolijk van. Nooit zijn wij lyrisch geweest over plannen uit Den Haag maar we konden nooit vermoeden dat zelfs wij met heimwee terugkijken naar het kabinet van PvdA, CDA en ChristenUnie. Niet omdat dat in retrospectief zo goed was maar meer omdat de nieuwe rechtse wind zo hard, zo guur en zo onmenselijk is. Dit kabinet zet de bijl aan de wortel van de beschaving en pleegt roofbouw op de verzorgingstaat. Premier Rutte had het niet beter kunnen samenvatten dan dat hij vorige week deed. Hij zei dat solidariteit niet oneindig is. Daar ligt het grote verschil tussen dit kabinet en de visie van de SP. Wij blijven knokken voor solidariteit, gelijkwaardigheid en menselijke waardigheid. Dit blijk een kabinet van boekhouders zonder een inhoudelijke visie op een menswaardige samenleving.

Pekela en de pekelders worden harder dan wie dan ook getroffen door dit beleid. Sterke en strijdbare mensen op de sociale werkplaatsen, in de zorg, in een uitkering en in loondienst worden op hun ziel getrapt en in hun portemonnee geraakt. Een rijk land waar nog steeds 10% van de rijkste Nederlanders 60% van het vermogen verdelen mag deze maatregelen niet voor haar rekening nemen.

Ondanks dit inktzwarte scenario is de SP er trots op dat er een sociaal gemeentebestuur in het zadel zit. Een college en gemeenteraad die met harde tegenwind er het beste van probeert te maken. Hoewel dat schier onmogelijk wordt gemaakt door andere overheden. Met het VVD- bestuursakkoord als tenenkrommend voorbeeld. De regering wil kaalslag plegen op het sociale beleid, maar durft niet zelf verantwoordelijk te zijn en schuift dit af op gemeenten. Voorstellen om sociale werkvoorzieningen, de AWBZ en de jeugdzorg uit te kleden zijn asociaal. Prima als beleid uitgevoerd moet worden door gemeentes, wij kennen onze mensen het best, maar niet door het geld er niet bij te leveren. Wel hypotheekrente aftrek voor de rijksten en wapentuig voor de soldaten maar geen fatsoenlijk vangnet voor zij die arm of ziek zijn. Dat is niet rechts, dat is knetterechts.

Voorzitter, De SP heeft vanaf het begin in Pekela verantwoordelijkheid genomen in het bestuur. Omdat wij het idee hebben dat we daar het verschil kunnen maken voor mensen die ons hun stem hebben toevertrouwt. We hebben met grote moeite wetten waar we het niet mee eens waren (WMO, WWB, WIJ) zo sociaal mogelijk uitgevoerd. Dat zullen we ook met nieuwe wetten doen. Toch is ook bij ons de maat een keer vol. Wij vertikken het om Pekela af te breken om VVD-CDA-PVV beleid uit te voeren. Hoe lang kunnen we dan burgemeester in oorlogstijd blijven?

De komende jaren kunnen we met bezuinigingen ons huishoudboekje op orde houden. Wij stemmen ook in met deze voorjaarsnota, hoewel het soms pijn doet. Wij beseffen ook dat het geen tijden zijn om mooie vergezichten en lang gekoesterde wensen in vervulling te brengen. Wij zullen wel blijven strijden voor wat we hebben. Een gemeente met het hart op de goede plek, en ja die klopt nog steeds links.

Wij vinden de voorjaarsnota en bezuinigingsvoorstellen wel erg ‘ambtelijk’. Juist in deze zware tijden verwachten wij meer visie van het college. Verschuilen achter ambtelijk werkgroepen (is het trouwens de MOT of hét MOT?) is dan onnodig. Wij verwachten straks bij de begroting een stuk met meer politieke visie. Met deze visie zijn pijnlijke bezuinigingen ook beter te verdedigen. Wij hopen dat u net als in het verleden de gemeenteraad actief betrekt bij uw plannen. Bent u bereid bij de komende begroting namens het college met een helder politiek verhaal te komen over de heden en toekomst van de gemeente Pekela?

Wij zullen geen voorstellen doen voor verdere bezuinigingen of extra uitgaven. Wel hebben we nog een paar vragen/ opmerkingen:

We zijn blij dat na meerdere malen aandringen van onze fractie ook seniorenwoningen in Pekela geschikt worden gemaakt voor jongerenhuisvesting.

De klachten over brieven met logo Veedam zijn de afgelopen weken zienderogen afgenomen. We zijn blij dat er nu wel serieus na deze klachten is gekeken.

We betalen nog steeds voor onderhoud van lichtmasten ,terwijl wij de indruk hebben dat deze niet meer geverfd word, klopt dat?

Trots zijn we op de meevaller als het gaat om wachtgeld voor een wethouder.

Bent u bereid de aanbevelingen van de rekenkamer om bij bezuinigingen eerder naar betrokken organisaties te gaan, uit te voeren?

Sinds begin 2011 werkt Acantus aan het BeterPeter systeem om huurders energiesparende maatregelen te adviseren. De SP krijgt veel klachten over dit initiatief. Heeft u contact met Acantus over deze campagne?

Op initiatief van SP is er twee jaar geleden een container bij de stort geplaatst voor spullen die geschikt zijn voor de kringloop. Hoe gaat het hiermee? Loopt het nog steeds?

SP wil voorkomen dat TNT Post in Groningen een netwerk van garageboxen en huisadressen uitrolt van waaruit het bedrijf de post distribueert. Ook in Pekela zijn deze plannen er nu. Hoe kijkt het college hier tegenaan?

Voorzitter, De SP fractie is onaangenaam verrast door de opstelling van het VNG rondom het bestuursakkoord. Dit opgeteld bij het in verleden nauwelijks behaalde resultaten voor een gemeente als Pekela, roept bij ons de vraag op of het uit het VNG stappen niet mogelijk zal moeten zijn. Volgens ons kunnen we ons veel beter verenigen in een alliantie van kleine gemeenten met leegloop als groot probleem. Hoe kijkt u hier tegenaan?

Tot slot hopen wij op snelle vervroegde Tweede Kamerverkiezingen.

Wij bedanken alle harde werkers op de sociale werkplaatsen voor hun tomeloze inzet, energie en strijdbaarheid. Dank ook aan bode, ambtelijke ondersteuning, en alle vrijwilligers in Pekela. Een speciaal woord van dank aan Gerrit Wijers, voor al zijn hulp en inzet voor deze raad en de SP fractie in het bijzonder.

U bent hier